ZZP auto kopen of leasen

  • Post Author:
  • Post Category:Auto ZZP

Als ZZP’er heb je alle vrijheid om te bepalen hoe en waar je jouw verdiende geld aan uitgeeft. Ook geeft dit vrijheid op het gebied van mobiliteit. Ga je een auto aanschaffen? Zo ja, ga je deze auto kopen of leasen? Hierin heb je alle vrijheid om hierin keuzes te maken. Maar welke keuzes zijn er en welke afwegingen dienen er gemaakt te worden om tot de juist keuze te komen? 

Auto (operational) leasen

Een makkelijke keuze is om een auto te leasen. Je sluit een leasecontract af, hebt hiervoor geen eigen geld nodig, en rijdt in een mooi nieuwe (of tweehands) auto. Echter komt gemak met een prijs, de leasemaatschapij wil verdient hier namelijk op. Hieronder behandelen we de voor- en nadelen van deze opties:

Zorgeloos gemak en comfort
De auto is geleased en het is je eigen auto niet. Indien er een klein krasje opkomt, doet dit pijn als het je eigen auto is. Als het leaseauto is gaat deze naar een paar jaar toch weer terug naar de leasemaatschappij. De onderhoudskosten worden door de leasemaatschappij betaald, hier hoef je je nooit zorgen over te maken. Met een koude motor wegrijden is dan geen probleem. Je betaald een vast bedrag en hebt geen omkijken naar onverwachtse kosten. Peace of mind van dit gemak en comfort zal grootste reden zijn om voor een leaseauto te kiezen.

Geen eigen inleg
De leaseauto wordt maandelijks betaald en er is geen eigen inleg nodig. Indien je geen geld hebt, of niet bereidt bent om dit geld voor een auto in te leggen is een leaseauto een mooie uitkomst.

Opportunity cost
Daarnaast kan “Opportunity cost” in afweging zijn. Opportunity cost betekent als het geld wordt besteedt voor een auto, kan dit geld niet worden uitgegeven aan een andere investing. Als ondernemer maak wil je altijd de beste afwegingen maken om meer rendament te maken. Stel dat je in jouw onderneming een rendement van 35% kan maken op het bedrag wat je anders voor een auto had betaald, is het interessanter om dit bedrag te investeren in je onderneming i.p.v. het kopen van een auto hiervan.

Auto kopen

Het aanschaffen van een auto zal in 9 van de 10 gevallen altijd goedkoper zijn dan leasen. De marge die anders de leasemaatschappij in zijn zak steekt, steek je nu in je eigen zak. Het kopen van een auto kan hierbij nog steeds in verschillende varianten, een auto zakelijk kopen, een auto zakelijk kopen middels financial lease en het aanschaffen van een youngtimer. Hieronder behandelen we de voor- en nadelen van deze opties:

Auto zakelijke kopen

De auto die men op het oog had om te leasen kan ook worden gekocht. Vaak zal het goedkoper zijn om de auto zakelijk te kopen. Tegenwoordig zijn er subsidies bij het aanschaffen van een elektrische auto. Onderaan de streep kan je tussen de 20 a 35% goedkoper uit zijn. Indien je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd bij je verzekering, steek je deze korting mooi in eigen zak. Ook kan er worden gekozen om een youngtimer aan te schaffen. Dit zijn auto’s van 15 jaar oud, waarbij er geen bijtelling over de nieuwewaarde betaald hoeft te worden. Hierbij wordt er 35% bijtelling over de dagwaarde betaald. Middels deze constructie kan zeer voordelig een luxere auto rijden.

Auto kopen met financial lease

Het grootste nadeel bij het kopen van een auto is de financiele inleg die ervoor nodig is. Echter kan er ook worden gekozen voor financiel lease. Hierbij koop je de auto en wordt het jouw eigendom, echter kan je het aankoopbedrag financieren. Deze constructie is vaak ook veel voordeliger dan opertional lease.

Auto privé kopen

Daarnaast kan een auto ook privé worden aangeschaft. Hierbij dienen alle autogerelateerde kosten worden in eerste instantie prive betaald. Er kan een zakelijke KM vergoeding van 0,19 eurocent per kilometer prive worden uitbetaald. Deze optie is met name interessant voor auto’s van een paar jaar oud. Als er een kilometerregistratie van zakelijke en privé kilometers wordt bijgehouden kan de btw over de brandstof- en onderhoudskosten worden teruggevraagd.