Youngtimer bijtelling berekenen – Bereken de bijtelling van je youngtimer

  • Post Author:
  • Post Category:Youngtimer

Bereken de bijtelling die afgedragen dient te worden wanneer een youngtimer (auto van 15 jaar of ouder) zakelijk wordt gereden. Het kan voor ZZP’ers financieel erg interessant zijn om een youngtimer aan te schaffen. Youngtimers zijn auto’s die 15 jaar oud zijn, en jonger zijn dan 40 jaar. Het voordeel van een youngtimer is dat indien deze auto zakelijk aanschaft wordt, de bijtelling berekend mag worden over de dagwaarde. Voor auto’s die jonger zijn dan 15 jaar, dient men voor benzine en diesel auto’s 22% bijtelling te berekenen aan de hand van de nieuwwaarde. Hierbij loopt het aardig in de papieren om een occasion zakelijk te rijden. Bij een youngtimer kan men rekenen met 35% bijtelling over de dagwaarde van een auto. De dagwaarde is te bepalen aan de hand van waarvoor een vergelijkebare auto wordt verkocht op websites zoals marktplaats of autotrack. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een koerslijst om de dagwaarde te bepalen. Vaak loont het om deze twee methodes naast elkaar te leggen om de voordeligste prijs te gebruiken. Hieronder een rekenvoorbeeld voor het berekenen bij bijtelling van een youngtimer in vergelijking met een auto jonger dan 15 jaar.

Voorbeeld berekening youngtimer

In dit voorbeeld nemen we een een BMW 1-serie uit 2004 als voorbeeld. Via Mobile.de zien we een BMW 120i met 133.915 kilometers aangeboden voor € 3.280,- staan. Om deze auto in Nederland voor de deur te hebben dienen we hier de BPM (€ 574,-) en importkosten (€ 431,-) bij op te tellen, waar het totaal op € 4.286,- uitkomt. Deze aanschafprijs kan vervolgens worden gebruikt om de bijtelling te berekenen, terwijl de cataloguswaarde van deze auto destijds € 38.303,- was. Op marktplaats in Nederland kosten deze auto’s rond de € 6.000,- waardoor het interessanter is om de daadwerkelijke aanschafwaarde vanuit Duitsland te gebruiken.

Dagwaarde auto: € 4286,-
Bijtelling: 35%
Bruto bijtelling per maand: € 125,-
Netto bijtelling per maand (51,75% IB-tarief): € 60,30

 

Voorbeeld berekening auto jonger dan 15 jaar

Stel dat het bouwjaar van deze BMW 1-serie geen 2004 is, maar 2006. In dit geval kan er geen gebruik worden gemaakt van de youngtimer regeling. In dit geval dient er 22% bijtelling te worden betaald over de cataloguswaarde van de auto. In dit geval nemen we de cataloguswaarde als uit het voorgaande voorbeeld van €38.303,-.

Cataloguswaarde auto: € 38.303,-
Bijtelling: 22%
Bruto bijtelling per maand: € 702,22
Netto bijtelling per maand (51,75% IB-tarief): € 338,82

Het verschil in bijtellingspercentage is enorm zoals hierboven in de berekeningen is (netto bijtelling van € 60,30 t.o.v. €338,82). Om deze reden is het erg interessant om in een youngtimer te rijden, omdat dit financieel erg aantrekkelijk is. Youngtimers zijn erg gewild, en daarom liggen de prijzen hiervan een stuk hoger dan in Duitsland. Het is daarom erg interessant om youngtimer te importeren uit Duitsland. Niet alleen heb je hier veel meer keus in youngtimers met lage kilometerstanden, maar is het financieel ook veel voordeliger.

Maak gebruik van de Youngtimer bijtelling calculator om gemakkelijk de bijtelling over een Youngtimer uit te rekenen.