Auto importeren Duitsland stappenplan – In 6 stappen een auto importeren

Dit stappenplan beschrijft in 6 stappen hoe een auto te importeren uit Duitsland. Importeer gemakkelijk een auto zonder hiervoor een bedrijf in te huren. Het importeren van een auto uit Duitsland kan in het begin nogal complex ogen. Echter is het zeker niet moeilijk om zelf een auto te importeren, en kan je hiermee een hoop geld besparen. We bespreken in dit stappenplan alle in’s en out’s voor het importeren van een auto uit Duitsland, zodat jij met vertrouwen zelf gemakkelijk een auto kan importeren uit Duitsland.

1. Auto zoeken

De eerste stap voor het importeren van een auto uit Duitsland is om een auto te vinden. In Duitsland zijn er net zoals in Nederland verschillende grote Duitse autosites die occasions aanbieden. Mobile.de is één van de grootste Duitse autosites waar je gemakkelijk bijna alle auto’s kan vinden die momenteel in Duitsland zijn aangeboden. Zowel particulieren, autobedrijven als dealerbedrijven bieden hier hun auto’s aan. Helaas maken ze in Duitsland geen gebruik van een Nationale Auto Pas (NAP) zoals in Nederland, waarmee kilometerstanden op eerlijkheid kunnen worden nagetrokken. Daarom is het aan te raden om auto’s te zoeken die worden aangeboden door dealerbedrijven. Op de website van Mobile.de kan je in de zoekcriteria aangeboden auto’s van particulieren uitschakelen. Alle auto’s worden standaard getoond excl. BPM en importkosten. Met behulp van Google Chrome Plugin Bpmbuddy worden alle prijzen incl. BPM en importkosten getoond op Mobile.de. Hiermee heb je direct inzicht in de totale kosten bij het kopen van een Duitse auto. De afstanden om een auto te bezichtigen zijn natuurlijk verder dan als in Nederland. Informeer daarom van te voren goed over een bepaalde auto, voordat je deze gaat bezichtigen. Bij het aankopen van een auto, wordt deze ook op naam overgeschreven. Vanaf dat moment ben je officieel eigenaar.

mobile.de-zoeken

2. Auto kopen

Voordat je besluit over te gaan tot het aankopen van de auto is het belangrijk om een aantal zaken goed te controleren. Wij raden ten eerste aan om een auto altijd visueel goed te inspecteren en om hier een proefrit mee te maken. De echte staat van een auto is vaak lastig af te lezen van een foto. Pas op het moment dat je plaats neemt achter het stuur en om je heen kijkt, zal je een goede indruk krijgen. Daarnaast zal een proefrit je vertellen hoe de auto rijdt. Daarnaast kan een aankoopkeuring helpen om onzekerheden over de technische staat van de auto weg te nemen. Naast de staat van de auto is het belangrijk om de historie van de auto te achterhalen. Bekijk de onderhoudshistorie naar volledigheid en of dit in lijn ligt met de kilometerstand. Zorg ervoor dat de auto gekeurd is volgens TÜV of Dekra, de papieren van deze keuring zijn nodig voor de RDW keuring. Tot slot, hou rekening met de rest-BPM en importkosten die boven op de prijs komen.

3. Transporteren

Op het moment dat ik je de auto officieel hebt gekocht kan deze vervolgens worden getransporteerd naar Nederland. Er kan voor gekozen worden om de auto naar Nederland te rijden door middel van een tijdelijk 5-daags Duits kenteken, ook wel genoemd een ‘Kurzzeitkennzeichen’. Hiervoor dient wel van te voren vrijstelling voor MRB en BPM te worden aangevraagd (meer info) om legaal hiermee in Nederland te mogen rijden. Daarnaast kan ervoor worden gekozen om de auto te transporteren met behulp van een autoambulance. In dat geval hoeft er geen tijdelijke 5-daags Duits kenteken te worden aangeschaft, echter vallen de kosten hiervoor wel hoger uit. De kosten zijn hierbij sterk afhankelijk van het af te leggen aantal kilometers. Let op dat je geen gebruik mag maken van een Duits ‘Ausfuhrkennzeichen’ kenteken. Met dit kenteken mag niet in Nederland worden gereden, hiervoor worden boetes uitgedeeld indien dit wel gebeurt. Vervolgens dient de auto te worden gekeurd bij een RDW station.

5-daags-kenteken

4. RDW keuring

Bij de RDW dien je de Duitse kentekenbewijzen en keuringspapieren (TÜV of Dekra) mee te nemen. De auto kan met het ‘Kurzzeitkennzeichen’ naar de RDW worden gereden. Daarnaast kan er ook een gratis Nederlands ééndagskenteken worden aangevraagd bij het RDW. Tijdens het maken van een afspraak voor de RDW keuring kan je aangeven of je gebruikt wilt maken van een Nederlands ééndagskenteken. Dit Nederlands ééndagskenteken is uitsluitend te gebruiken om de auto van en naar de RDW te rijden om de dag van de keuring. Let op dat je wel een verzekering afsluit voor dit Nederlanse ééndagskenteken. Vervolgens dient te auto te worden gekeurd. Deze keuring is geen apk keuring, echter wordt gecontroleerd of alle gegevens van de auto kloppen. Indien je voor 12:00 uur aankomt, kan zonder een afspraak te maken je auto laten keuren. Elders dien je een afspraak te maken. De kosten van de RDW keuring bedragen €107,50.

5. Aangifte BPM

Nadat de auto gekeurd is, kan het BPM aangifte rapport samen met de verklaring van het RDW worden opgestuurd naar de Belastingdienst om de afdracht van BPM aan te vragen. Vervolgens zal je een acceptgiro ontvangen van de RDW om de te betalen BPM over te maken. Vanaf het moment dat de RDW-keuring heeft plaatsgevonden kan met behulp van het Nederlandse ééndagskenteken de auto worden vervoeren om deze te stallen. Let op dat je de auto officieel niet op de openbare weg geparkeerd mag worden indien deze nog geen Nederlands kenteken bevat. Dus op eigen terrein of in een parkeergarage is wel mogelijk.

 

bpm-aangifte-rapport

6. Kenteken aanvragen

Binnen ongeveer één a twee weken zal de RDW de kentekenbewijzen opsturen. Op het moment dat je deze hebt ontvangen kan je kentekenplaten laten maken en auto verzekeren. Hiervoor kan je bij een kentekenbedrijf langs gaan, waarbij ze de kentekens direct kunnen maken zoals bijvoorbeeld de Brezan. Wanneer je de kentekenplaten vervolgens gemonteerd hebt, en van te voren ervoor hebt gezorgd dat je een verzekering hebt afgesloten, ben je klaar om te rijden!

Opzoek naar een occasion? Gebruik BpmBuddy voor Google Chrome om realtime importprijzen incl. BPM van Duitse occasions te verkrijgen op Mobile.de. Hiermee zie je in één oogopslag wat de desbetreffende auto kost om te importeren vanuit Duitsland.