Kosten auto importeren – Overzicht kosten bij het importeren van een auto

In dit overzicht vindt je alle bijkomende kosten bij het importeren van een auto. Bereken gemakkelijk alle bijkomende kosten met dit overzicht. Hoeveel voordeliger is het om een auto te importeren uit Duitsland? Om antwoord te krijgen op deze vraag, dien je inzichtelijk te krijgen wat de bijkomende kosten zijn bij het importeren van een auto. Hieronder een overzicht van de kosten bij het importeren van een auto uit Duitsland.

Aangifte BPM
De BPM die afgedragen dient te worden is in de meeste gevallen de grootste kosten post bij het importeren van een auto. Indien het om een auto gaat met een jonge leeftijd is dit bedrag hoger, dan als het om een auto gaat van 15 jaar oud. De rest BPM die betaald dient te worden bij een bijvoorbeeld een youngtimer (auto van 15 jaar of ouder), is vaak een laag bedrag van maximaal een paar honderd euro. Over auto’s ouder dan 17,5 jaar hoeft geen rest BPM te worden betaald. Bij jonge auto’s kan dit bedrag al snel oplopen in de duizenden euro’s. Schrik niet van dit bedrag! Zelfs met deze rest BPM meegerekend is het bijna altijd veel voordeliger om een auto te importeren dan deze in Nederland te kopen.

RDW keuring
Voordat een geïmporteerde auto een Nederlands kenteken krijgt dient deze altijd gekeurd te worden bij het RDW. In Duitsland kent men keuringspapieren van TÜV of Dekra. De kosten van de RDW keuring bedragen €107,50.

BPM Aangifterapport
Om de BPM te berekenen raden wij aan om altijd een specialistisch bedrijf hier naar te laten kijken. Zo kan de rest BPM worden berekend op basis van afschrijvingstabel van de Belastingdienst, koerslijsten en taxatierapporten. De kosten van het BPM aangifterapport bedragen €24,95.

Transport
Indien je de auto zelf terug rijdt naar Nederland zullen de kosten lager uitvallen i.p.v. dat je een auto ambulance inhuurt om de auto te transporteren. Wanneer een auto zelf wordt terug gereden dient men rekening te houden dat 5-daags Duits kenteken aangevraagd dient te worden. De kosten van een 5-daags Duits export kenteken is voor €160,- aan te vragen. Klik hier Daarnaast is een Nederlands eendagskenteken gratis. Het verzekeren van de auto voor een dag in Nederland kost €35,-. De kosten van een autoambulance zijn ongeveer €650,-.

Nieuwe kentekenplaten
Tot slot dient men Nederlandse kentekenplaten aan te schaffen. Hiervoor kan je langs een kentekenbedrijf. De kosten hiervan zijn €35,-.

Overzicht kosten auto importeren:

BPM                                     € 0 – €5000
RDW keuring                    € 107,50
BPM aangifterapport     € 24,95
Transport:                          € 195 – € 650
Kentekenplaten               € 35
___________________________________
Minimale kosten:             € 362,45