Ontdek welke methodes toegepast kunnen worden voor het berekenen van de rest-BPM van een import auto. Wanneer je een auto gaat importeren uit het buitenland, dien je BPM af te dragen aan de Belastingdienst. Het bedrag dat afgedragen dient te worden kan op verschillende manieren worden berekend volgens de methodes BPM berekenen. Zo kan men gebruik maken van afschrijving met een forfaitaire tabel, koerslijst of taxatierapport. De meest gebruikte methode is om de BPM te berekenen volgens de forfaitaire tabel, echter kan het in sommige gevallen voordeliger uitpakken om de koerslijst of een taxatierapport te gebruiken. Het kan daarom lonen om de verschillende methodes tegen elkaar af te wegen. Hieronder zullen we verschillende methodes toelichten.
Afschrijving met forfaitaire tabel
Afschrijven met forfaitaire tabel is de gemakkelijkste methode om een goede indicatie te krijgen van af te dragen BPM. Het te betalen bedrag wat afgedragen dient te worden wordt bepaald op basis van CO2 uitstoot, de leeftijd van de auto en het type brandstof. CO2 uitstoot heeft de grootste invloed op de hoogte van het BPM bedrag. Op de website van de belastingdienst staat een tabel waarin de bedragen staan waarmee gerekend dient te worden op basis van het een aantal gram CO2 uitstoot. Daarnaast kan men het kortingspercentage bepalen aan de hand van de leeftijd van de auto. Een splinternieuwe auto heeft een kortingspercentage van 0% waarbij een auto van 17,5 jaar oud een kortingspercentage van 100% heeft (hierbij hoeft er dus geen BPM te worden afgedragen). Vervolgens dient er bij diesel auto’s een toeslag te worden betaald ten opzichte van benzine auto’s op de CO2 uitstoot berekening.
Afschrijving met koerslijsten
Koerslijsten geven de gemiddelde handelswaarde weer van de auto. Hiermee wordt de waarde van de auto bepaald op basis van het bouwjaar, opties en kilometrage. Jonge auto’s schrijven over het algemeen meer af dan de forfaitaire tabel. In deze gevallen kan het interessant zijn om het BPM bedrag te bepalen via afschrijving aan de hand van koerslijsten. Er zijn in Nederland verschillende koerslijsten beschikbaar die door de Belastingdienst geaccepteerd worden.
Afschrijving met taxatierapport
Voor auto’s die bijvoorbeeld niet in koerslijsten voorkomen, of om een andere reden minder waard zijn kan een taxatierapport interessant zijn. Een taxatierapport wordt met name gebruik bij auto’s die schade hebben, of auto’s die exclusief zijn. De kosten van een taxatierapport bedragen meestal rond de €250, waardoor dit een minder aantrekkelijk methode is bij gebruikelijke auto’s.